Historia

Historia

Föreningen bildas med namnet FSK Östersund. Under detta decennium bedrevs fotbollen i bygden i skolans regi under namnet Kusama. Man lägger ner Kusama för att senare under året starta upp under FSK Östersund. Laget startar i östra serien där man spelar fram till 1934 innan man är tvungen att lägga ner på grund av för få spelare. Under dessa år blir planen på överdämd och fotbollen försvinner under några år. Även skjutbanan och dansbanan förvinner. Några år senare tas Initiativ till en ny fotbollsplan där man bl. a utser plats. En fotbollssektion bildas.

Allt pekar för tillfället uppåt i klubben. FSK vinner serien flera år i rad och spelar i division IV i två år. Den entusiastiska styrelsen tror att den tid ej är långt borta innan fotbollsporten kan jämföras med södra Sveriges fotbollsstandard. Plötsligt vänder dock allt och segrar utbyts till förluster och 1956 kommer man sist i östra serien. En storspelare kommer till FSKÖ. Detta påverkade klubben avsevärt, med honom i truppen så tog man 16 poäng av 16 möjliga under höstomgången. Bästa resultat, 14-1. Skytteligan denna säsong toppades av storpselaren på 24 fullträffar.

FSK Östersund tar hem östra serien med målkvoten 153-15! Den största i Sverige det året. Den 13 juli samma år sker avsyning och invigning av idrottsplatsen.

Flera nyförvärv kommer till FSK under detta år. Laget hamnar på fjärde plats i division V. Genomsnittlig publik detta år var 169 vuxna och 64 barn. Laget går upp till division IV och spelar där i två år för att sedan ramla ur och ta en fjärde plats i division V året efter. Tillväxten i laget är inte den bästa vilket i sin tur leder till att man bildar en ungdomssektion för att få fart på ungdomsfotbollen.

Tränare under året har varit Hannu. Laget placerade sig tvåa efter Stugun i division V. Under detta år anmäldes två lag. Ett A-lag och ett B-lag. Sandén var spelande tränare och A-laget placerade sig på åttonde plats i division IV. Diskussioner fördes med Ragunda IF om sammanslagning av fotbollen men det gick inte att genomföra. Laget hade ingen tränare och kom väntat sist i division IV. En ljuspunkt som alla dock kunde glädjas åt var ungdomsverksamheten som var på frammarsch. Inge Sundin tog på sig tränarrollen och man hamnar tillsist på nionde plats i division V. Dessutom deltog B-lag, juniorlag samt ungdomslag i seriespel. Östersund tar hem segern i division V med. FSK spelar två år i division IV innan man sedan åter åker ner i “femman”. Ett pojklag och ett flicklag deltar i Storsjöcupen och går vidare till norrlandsfinal av 70-iaden.

Efter många turer får FSK spela i division VI, västra Ångermanland, vilket betyder att resorna blev betydligt längre. Ett damlag anmäls till seriespel och flera ungdomslag spelar kvartersfotboll i Sollefteå. 
Damlaget uppnår sitt bästa resultat, seger i division II. Herrlaget slutar de flesta år som ett stabilt topp 3 lag i division VI. Damlaget föryngras eftersom många spelare flyttar, sista året för seriespel blir 1982. Sedan deltar endast ett flicklag i serien. Något pojklag har ej deltagit de sista åren. 1983 blir träningsplanen på Annedal färdig. En duktig spelare anländer till klubben 1985. Han tar tillsammans med Stig hand om ungdomslagen. Herrlaget kämpar på till 1986 som är sista året i division VI.

Svårt att få ihop spelare när många flyttar från orten. Sven lägger ner mycket arbete som lagledare och spelare och laget tar flera år en hedrande tredje plats i serien. Seniorverksamheten läggs ner. Tomas tar då över ungdomssektionen. Det blir en nytändning med fotbollsskola och satsning på ett pojklag till en början kvartersfotboll för att sedan gå över till 11-manna med seriespel i Ångermanlandsserien. Man åker även iväg på cuper till bl. a Timrå, Hudiksvall och Örnsköldsvik.

Frank tar hand om fotbollssektionen och får hjälp av Alice och Åke. Tillsammans håller man igång 50-60 ungdommar. 1996 arbetar Tomas intensivt med att försöka få igenom en resa till England och en fotbollscup i Portsmouth. Spelarna får också dra sitt lilla strå till stacken man säljer bingolotter, samlar in burkar från bygdens alla hushåll, städar vägen och mycket annat. Efter en tids planerande bär det sedan i väg. Väl i England så möter FSK bland annat lag från Polen och USA. Fotbollssketionen bedrivs av Alice. Man har både pojklag och flicklag i seriespel. Korplag finns även det anmält. Man planerar på nytt att starta upp seniorverksamhet. Ewa , klubbens ordförande tar upp förslaget med styrelsen och efter en del möten och frågetecken beslutar man sig för att göra ett försök att driva ett seniorlag igen. Laget startar serien i division V norra. Tränarjobbet är uppdelat på två personer där huvudansvaret ligger hos Lars , Frösön, till sin hjälp har han Niklas . Laget gör en fullt godkänd säsong där man hamnar trea i serien och kommer till final i distriktsmästerskapet efter att ha slagit ut division tre lag såsom Bergs IK och Ope IF. Krafterna räckte till cupsilver efter förlust med 12-2 men bortsett från den matchen så var FSK obesegrade på Östervåg. Ewa prisas för årets ledare, andra nominerade var Robbie (IFK Östersund) och Bo Larsson (Lillhärdal). FSK nomineras också i kategorin “årets förening” men det priset tar Alsens IF, Frösö IF var också ett av de nominerade.